Handzuš skóroval, Hossa si pripísal asistenciu

03.06.2013 Celý región

New York 3. júna (TASR) - Hokejisti Chicaga zvládli aj druhý domáci zápas finále Západnej konferencie NHL a po výhre nad úradujúcim držiteľom Stanleyho pohára Los Angeles 4:2 vedú v sérii už 2:0. Pod dva góly víťazov sa v noci na pondelok podpísali slovenskí hokejisti. Marián Hossa si pripísal asistenciu pri druhom presnom zásahu "jastrabov", Michal Handzuš bol v 30. minúte autorom štvrtého gólu a po ňom viedli Blackhawks už 4:0. Hostia sa potom zmohli už len na skorigovanie pre nich nepriaznivého výsledku. Hossa strávil na ľade viac ako 19 minút a prezentoval sa jednou strelou, Handzuš bol na ľade 14:05 min, trikrát ohrozil súperovho brankára a zapísal si aj jednu "plusku".

Chicagu vyšiel vstup do stretnutia, keď už v 2. minúte sa ujalo vedenia zásluhou Andrewa Shawa. V závere úvodnej tretiny potom Hossa vkočuľoval do útočného pásma, zadovkou prenechal puk Brentovi Seabrookovi a domáci obranca nekompromisne prestrelil Jonathana Quicka - 2:0. Najlepší tím základnej časti v pohode kontroloval priebeh duelu a v 28. minúte pridal tretí zásah, keď sa v presilovke presadil z dorážky chrbtom k bránke Bryan Bickell. Videozáznam ukázal, že puk ešte usmernil do vlastnej siete obranca LA Robyn Regehr. V polovici zápasu sa dostal Handzuš s Patrickom Sharpom do prečíslenia 2 na 1, slovenský center riešil situáciu presnou strelou zápästím z medzikružia, ktorou definitívne vyhnal Quicka z bránky. Pre Handzuša to bol druhý gól v tohtoročných vyraďovacích bojoch. Až tento moment prebral "kráľov", na zvrat však už bolo neskoro. Hosťom sa podarilo v závere druhej a na konci tretej tretiny už len znížiť skóre zásluhou kanoniera Jeffa Cartera a nováčika Tylera Toffoliho.

Ani samotní hráči Chicaga nečakali, že druhý vzájomný súboj bude tak jasnou záležitosťou. "Ako tím cítime, že máme sebadôveru a vieme, že keď budeme často strieľať, tak si puk raz nájde cestu do bránky. Budeme sa naďalej snažiť páliť zo všetkých pozícií, vytvárať si šance a skúšať nahlodať sebavedomie súperovho gólmana," nechal sa počuť kapitán Blackhawks Jonathan Toews. Forma jeho tímu graduje, berúc do úvahy aj konferenčné semifinále vyhralo Chicago piaty zápas v rade. "Séria s Detroitom bola najmä v úvode pre nás frustrujúca, ale poučili sme sa z nej," poznamenal obranca Duncan Keith.

Zápas sa veľmi nevydaril brankárovi Kings Quickovi, úradujúci držiteľ Conn Smyth Trophy pre najužitočnejšieho hráča play off sezóny 2011/2012 si pripísal len 13 úspešných zákrokov. "Musíme nájsť spôsob, ako ich zdoláme. Súper splnil domáci plán, my musíme urobiť to isté doma," povedal pre zámorské médiá americký gólman, ktorý predčasne opustil svoju bránku v play off prvýkrát od apríla 2010, keď vo štvrťfinále konferencie inkasoval rovnako štyri góly od Vancouveru. Predtým nedostal v play off 34 stretnutí v rade viac ako tri góly v jednom zápase. "Stále si myslím, že to bude pre nás výzva prekonať ho. Dnes sme mali niekoľko pekných striel a takisto sme preukázali vysokú kvalitu pri brejkoch," povedal na margo solídnej streleckej efektivity domácich tréner Chicaga Joel Quenneville.

Obrana Kings si tentoraz vybrala slabší deň. "Poskytli sme im príliš veľa tutoviek. Nemôžete im dať toľko priestoru a spoliehať sa, že vás brankár zakaždým spasí," podotkol zadák hostí Rob Scuderi. Naopak, Corey Crawford v domácej bránke podal spoľahlivý výkon. V závere sa zastal aj spoluhráča Toewsa, keď spacifikoval dobiedzajúceho Kylea Clifforda. "Párkrát atakoval nášho kapitána. Mal som pocit, že je toho už dosť, tak som ho chytil za hlavu," povedal Crawford.

Zápas vynechal center Mike Richards, oporu LA vyradil z hry tvrdý zákrok Davea Bollanda zo záveru sobotňajšieho prvého zápasu série. Podľa kouča Kings Darryla Suttera sa však nejedná o nič vážne. Séria sa teraz presunie do Los Angeles, tretí zápas je na programe v stredu 5. júna o 03.00 h SELČ. "Veľmi dobre vieme, ako hrajú Kings vo svojej aréne. Séria sa skutočne začína rozbiehať," dodal útočník Chicaga Patrick Sharp.


Finále Západnej konferencie - 2. zápas:

CHICAGO - LOS ANGELES 4:2 (2:0, 2:1, 0:1)

Góly: 2. Shaw (Stalberg, Saad), 20. Seabrook (HOSSA, Toews), 28. Bickell (Sharp, Saad), 30. HANDZUŠ (Sharp, Kane) - 39. Carter (Toffoli, Vojnov), 59. Toffoli (Penner, Vojnov).
Brankári: Crawford - Quick (30. Bernier),
strely na bránku: 26:31.
Diváci: 21.824.
/stav série: 2:0/
 

Vyberte región